Śniadanie:
NALEŚNIKI GRYCZANE
Składniki
120 g mąki gryczanej
2 jajka
300 ml mleka
25 g roztopionego masła
szczypta soli
jogurt naturalny
dowolne owoce
Wykonanie
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj na gładkie ciasto.
Następnie dodaj roztopione masło i jeszcze raz zmiksuj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw
na minimum 20 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię. Przed nabieraniem ciasta łyżką wazową wymieszaj je. Wlewaj
niewielką porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia z obu
stron. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni możesz dodać więcej mleka
i zmiksować.
Obiad :
CURRY Z KURCZAKIEM
Składniki
200 g ryżu basmati
200 g piersi z kurczaka
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki st. curry w proszku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka st. kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka imbiru w proszku
starta skórka z cytryny
1 łyżka st. soku z cytryny
Wykonanie
W misce wymieszaj posiekany czosnek, chilli, imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy
z oliwek. Kurczaka pokrój w małe kawałki i zamarynuj przygotowanymi przyprawami.
Odstaw do lodówki na 5 minut. Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj kurczaka wraz
z marynatą. Podsmaż na złoty kolor, następnie zmniejsz ogień i dodaj cukier, curry i
kurkumę. Na koniec dodaj mleko kokosowe i gotuj przez około 5 minut często mieszając.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ryżem.
Kolacja:
BAJGLE Z ŁOSOSIEM
Składniki
100 g fileta z łososia
(ugotowany)
200 g sera twarogowego
4 bajgle
skórka i sok z połowy cytryny
2 łyżki st. posiekanego
Szczypiorku
Wykonanie
Ugotowany filet z łososia rozdrobnij i wrzuć do miski. Dodaj serek, sok i startą skórkę
z cytryny, szczypiorek oraz sporą ilość czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie
widelcem. Bajgle przekrój na pół i lekko stostuj. Następnie na każdą połowę bajgla nałóż
przygotowaną wcześniej masę. Na wierzchu posyp szczypiorkiem.