Wtorek

Śniadanie:

NALEŚNIKI GRYCZANE

Składniki

120 g mąki gryczanej

2 jajka

300 ml mleka

25 g roztopionego masła

szczypta soli

jogurt naturalny

dowolne owoce

Wykonanie

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj na gładkie ciasto.

Następnie dodaj roztopione masło i jeszcze raz zmiksuj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw

na minimum 20 minut.

Rozgrzej dobrze patelnię. Przed nabieraniem ciasta łyżką wazową wymieszaj je. Wlewaj

niewielką porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia z obu

stron. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni możesz dodać więcej mleka

i zmiksować.

Obiad :

CURRY Z KURCZAKIEM

Składniki

200 g ryżu basmati

200 g piersi z kurczaka

200 ml mleka kokosowego

2 łyżki st. curry w proszku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka st. kurkumy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki chilli

1 łyżeczka imbiru w proszku

starta skórka z cytryny

1 łyżka st. soku z cytryny

Wykonanie

W misce wymieszaj posiekany czosnek, chilli, imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy

z oliwek. Kurczaka pokrój w małe kawałki i zamarynuj przygotowanymi przyprawami.

Odstaw do lodówki na 5 minut. Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj kurczaka wraz

z marynatą. Podsmaż na złoty kolor, następnie zmniejsz ogień i dodaj cukier, curry i

kurkumę. Na koniec dodaj mleko kokosowe i gotuj przez około 5 minut często mieszając.

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ryżem.

Kolacja:

BAJGLE Z ŁOSOSIEM

Składniki

100 g fileta z łososia

(ugotowany)

200 g sera twarogowego

4 bajgle

skórka i sok z połowy cytryny

2 łyżki st. posiekanego

Szczypiorku

Wykonanie

Ugotowany filet z łososia rozdrobnij i wrzuć do miski. Dodaj serek, sok i startą skórkę

z cytryny, szczypiorek oraz sporą ilość czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie

widelcem. Bajgle przekrój na pół i lekko stostuj. Następnie na każdą połowę bajgla nałóż

przygotowaną wcześniej masę. Na wierzchu posyp szczypiorkiem.