Śniadanie
JAJKA NA
CHLEBIE ŻYTNIM
Składniki
2 kromki chleba żytniego
1/2 awokado
2 jajka
1 pomidor
sól
pieprz
szczypiorek
Wykonanie
Zrób tosty z 2 kawałków chleba i połóż je na talerzu. Rozgnieć awokado, dopraw do smaku
i posmaruj nim kromki chleba. Następnie usmaż jajka sadzone. Na posmarowane kromki
połóż jajka. Na górze dodaj plastry pomidora i posyp obficie pokrojonym szczypiorkiem.
Obiad
KASZA
Z WARZYWAMI
Składniki
350 g cukinii
8 szt. cebuli dymki
200 g kaszy gryczanej prażonej
2 łyżki st. oleju lnianego
400 g soczewicy zielonej
30 g suszonych śliwek
10 g orzechów włoskich
koperek
sok z jednej cytryny
1/2 łyżeczki chili
30 g sera koziego
Wykonanie
Cukinię pokrój w plastry i zgrilluj, aż stanie się lekko przybrązowiona i miękka.
W międzyczasie cebulę dymkę podsmaż na patelni, aż zmięknie i nabierze koloru (możesz
pokroić ją w połówki przed smażeniem). W garnku zagotuj wodę i dodaj kaszę. Gotuj
zgodnie z oznakowaniem na opakowaniu. Następnie odcedź i skrop olejem. Odstaw do
ostygnięcia na 5 minut. W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą kaszę, ugotowaną soczewicę,
suszone śliwki, orzechy, sok z cytryny, chili oraz koperek. Następnie rozłóż całość na
mniejsze talerze. Na górze połóż zgrillowaną cukinię, cebulę oraz pokruszony ser kozi.
Kolacja
MAKARON
Z BURACZKAMI
Składniki
250 g makaronu
100 g sera feta
10 g świeżego kopru (posiekany)
1 łyżka st. soku z cytryny
oliwa z oliwek
250 g buraków czerwonych
(ugotowanych)
Sos:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
Wykonanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos.
Wrzuć pokrojone, ugotowane buraczki do blendera, dodaj oliwę z oliwek, sól, czosnek i chili.
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miseczki wrzuć pokruszony ser feta. Dodaj
posiekany koperek, skrop sokiem z cytryny i całość wymieszaj. Ugotowany makaron odcedź
i dodaj do niego przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie. Przed podaniem makaron posyp
serem feta wymieszanym z koperkiem.