JOGURTOWE
PARFAIT
Składniki
150 g jogurtu naturalnego
50 g jagód (opcjonalnie borówka
amerykańska)
20 g granoli
Wykonanie
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Następnie połącz je wszystkie w szklance lub
szklanej miseczce układając poszczególne składniki warstwami.
PUDDING
MALINOWY
Składniki
3 łyżki st. nasion chia
400 ml mleka kokosowego
12
łyżki st. miodu
1/2 łyżeczki wanilii mielonej
szczypta cynamonu
100 g mrożonych malin
garść płatków migdałowych
Wykonanie
Połącz ze sobą, w szklanej misce, nasiona chia, mleko kokosowe, miód, wanilię i cynamon.
Wszystkie składniki ubij, aby dobrze się połączyły. Miskę przykryj i odstaw na noc do
lodówki. Rano ubij całość jeszcze raz (możesz dodać trochę mleka, tak aby uzyskać
preferowaną gęstość). Maliny rozmroź i zmiksuj. Masę rozłóż na mniejsze porcje dodając
maliny i płatki migdałowe na górze.
BUŁECZKI
MAŚLANE
Składniki
225 g mąki pszennej
1/4 proszku do pieczenia
50 g masła
25 g cukru pudru
150 ml mleka
1 jajko
10 g rodzynek
konfitura truskawkowa
(opcjonalnie)
Wykonanie
Połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki oraz sól. Dodaj masło i rozprowadź
w mące. Dodaj cukier oraz mleko i ugnieć ciasto. Masę rozłóż na płaskiej powierzchni
posypanej mąką. Rozwałkuj delikatnie ciasto na grubość około 2 cm. Wytnij okrągłe bułeczki
używając małej szklanki lub specjalnego wycinaka. Posmaruj górę każdej bułeczki
roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 1215
minut w 220 stopniach.
SAŁATKA
OWOCOWA
Składniki
2 łyżki st. miodu
1 jabłko (pokrojone w kostkę)
100 g owoców koktajlowych
(brzoskwinia, ananas, gruszka)
100 g winogron czerwonych
1 łyżka st. soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Wymieszaj ze sobą miód, cynamon i sok z cytryny. Odstaw na bok. Umieść w misce
przygotowane wcześniej owoce, polej dressingiem z miodu i cytryny i delikatnie wymieszaj.
Podawaj w mniejszych porcjach.
GUACAMOLE NA
CHLEBIE ŻYTNIM
Składniki
4 kromki chleba żytniego
2 dojrzałe awokado
1 pomidor
1/4 czerwonej cebuli (drobno
posiekanej)
1 ząbek czosnku (pokrojony)
1 papryczka chili
sok z 1/2 limonki
świeża kolendra (drobno
posiekana)
Wykonanie
Miąższ z awokado wrzuć do dużej miski i rozgnieć widelcem. Pomidora, cebulę i czosnek
pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
Dodaj posiekaną drobno kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj, do uzyskania odpowiedniej
konsystencji. Gucamole nakładamy na przygotowane wcześniej kromki chleba żytniego.