Poniedziałek

Śniadanie:

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:

50 g mieszanych liści sałat

1 jajko ugotowane na twardo

100 g usmażonej piersi kurczaka

1/2 awokado

50 g jabłka

20 g papryki czerwonej

25 g pomidorów cherry

50 g ogórka (plastry)

1 łyżka st. oliwy z oliwek

1/2 łyżki st. octu balsamicznego

Wykonanie:

Wszystkie składniki pokrój w paski lub w kostkę. Następnie wymieszaj je ze sobą i polej

dressingiem z oliwy i octu. Przypraw sałatkę do smaku.

Obiad:

BURGERY Z INDYKA

Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka

400 g ziemniaków

1/2 łyżki st. tymianku

1 cytryna

250 g czerwonych buraczków

(ugotowanych)

1 cebula czerwona (posiekana)

2 łyżki st. posiekanego kopru

2 łyżki st. oliwy z oliwek

2 łyżki st. Musztardy

Wykonanie:

Mielone mięso z indyka włóż do miski i wsyp tymianek. Zetrzyj skórkę z całej cytryny

i dodaj przyprawy do smaku. Rękoma wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i uformuj 4

burgery. Włóż do lodówki, aby je schłodzić. Czerwone buraczki zmieszaj z sokiem z połowy

cytryny, cebulą, koprem oraz oliwą z oliwek i musztardą. Ugotowane ziemniaki ugnieć na

puree dodając niewielką ilość mleka. Burgery smaż na patelni lub grillu przez około 5 minut

z każdej strony. Podajemy na talerzu z dodatkiem buraczków oraz porcją puree.

Kolacja:

KASZA GRYCZANA

Składniki:

100 g kaszy gryczanej prażonej

100 g piersi z kurczaka

2 łyżki st. sosu sojowego

1 łyżka st. oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 mała cukinia

1 por

1/2 szklanki zielonego groszku

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka słodkiej papryki

natka pietruszki

Wykonanie:

Ugotuj kaszę, odcedź i wyłóż na duży talerz. Wymieszaj z sosem sojowym i zostaw do

ostygnięcia. Na dużej patelni usmaż pokrojone w kostkę mięso na oliwie z oliwek. Dodaj

pokrojonego w kostkę pora oraz plasterki czosnku. Smaż przez około 3 minuty. Następnie

dodaj pokrojoną cukinię oraz zielony groszek. Dopraw całość solą pieprzem, ziołami

i papryką. Smaż przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj kaszę gryczaną,

wymieszaj całość i smaż jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem posyp posiekaną

drobno natką pietruszki.