Śniadanie
ŚNIADANIOWY
SUPER SHAKE
Składniki
100 ml mleka 3.2%
2 łyżki st. jogurtu naturalnego
1 banan
150 g mrożonych owoców leśnych
50 g jagód
1 łyżka st. siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka st. różnych nasion
(słonecznik, dynia)
1 łyżka st. Miodu
Wykonanie
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
Podawaj w szklance.
Obiad
MAKARON
Z POMIDORAMI
Składniki
150 g makaronu (penne)
1 czerwona cebula
200 g piersi z kurczaka
1 łyżka st. oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 puszka krojonych
pomidorów
50 ml śmietany 30%
bazylia
sól, pieprz
Wykonanie
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na większej patelni na oliwie podduś pokrojoną
w kosteczkę cebulę, dodaj pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i obsmaż na większym
ogniu. Pod koniec dodaj pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Dodaj
posiekane pomidory z puszki i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem. Gotuj na średnim ogniu
przez ok. 10 minut. Następnie dodaj śmietankę oraz bazylię, wymieszaj i zagotuj delikatnie
mieszając. Podawaj z makaronem.
Kolacja
PIZZA
Z KALAFIORA
Składniki
1 kalafior
130 g żółtego sera Gouda
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka suszonego czosnku
szczypta słodkiej papryki
3 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
100 g papryki żółtej
pieczarki, oliwki,
pomidory cherry
Wykonanie
Kalafior rozdrobnij w blenderze. Ugotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu (około
12 min). Kalafior odcedź po ugotowaniu i przestudź. Następnie dodaj ser gouda, jajko
i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20 min. w 200 stopniach C. Następnie wyjmij,
posmaruj sosem przygotowanym z koncentratu, soli i przypraw. Na ciasto nałóż pokrojone
pieczarki i oliwki oraz paprykę i posyp startym serem. Piecz przez następne 15 min.