Dlaczego odpowiednie odżywianie jest ważne dla piłkarza?
Każdy może czerpać pożytek ze zdrowego i pełnowartościowego odżywiania. Jednak w przypadku sportowca korzyści wynikające z odpowiedniej diety nie są związane wyłącznie z dobrym stanem zdrowia. Korzyści te powinny pozwolić mu cieszyć się optymalnymi wynikami w uprawianej dziedzinie.
- Zapewnijmy więc Drodzy Rodzice odpowiednie, czyli pełnowartościowe odżywianie naszym piłkarzom .
- Dostarczmy im paliwo podczas ruchu, niech dzieje się akcja-reakcja 🙂
- Rola mózgu w sporcie jest nie do przecenienia, odpowiednie odżywianie może wspomóc pamięć, jasność umysłu, zdolność do podejmowania decyzji oraz szybkość myślenia.
- Ważna jest równowaga hormonalna, gdy wybieramy określone jedzenie, regulujemy nasz głód, metabolizm i sprawność wykorzystania składników odżywczych.
- Pamiętajmy, że lata młodzieńcze są niezwykle istotne, jeśli chodzi o dobre odżywianie. Tkanki, hormony czy kości ulegają ciągłemu rozwojowi, więc bardzo ważne jest to, co jedzą nasze dzieci.
- Odpowiednia dieta, wraz z potrzebnym odpoczynkiem, pomaga w regeneracji i odbudowie organizmu a tym samym w przygotowaniu do następnego treningu.
Potrzeby żywieniowe piłkarzy są zazwyczaj wyższe niż innych sportowców, ponieważ są oni w ciągłym ruchu. Trzeba pamiętać o odpowiedniej konsumpcji wszystkich makroskładników – węglowodanów, białka i tłuszczu. Rekomendowane jest np. by w dniu meczowym, 55-65% zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z węglowodanów, 12-15% z białka i mniej niż 30% z tłuszczu.
Czy wiesz jakich składników odżywczych potrzebuje piłkarz ?
To nie tylko białko, tłuszcz i węglowodany. Każdy z tych składników jest koniecznym w diecie piłkarza i odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jednak bardzo ważne są jeszcze witaminy, minerały i płyny nawadniające.
Krótko o nich wszystkich:
- Białka są jednym z podstawowych składników odżywczych.
- Odbudowują i naprawiają tkanki.
- Utrzymują zdrowy system odpornościowy.
- Regulują hormony.
- Tłuszcz to źródło paliwa dla organizmu.
- Wysokiej jakości tłuszcz pozwala prawidłowo działać naszym komórkom.
- Dzięki niemu wchłaniamy więcej witamin i minerałów.
- Zabezpiecza organy wewnętrzne.
- Reguluje temperaturę.
- Pozwala zachować uczucie sytości.
- Węglowodany to cukry, skrobia i błonnik zawarty w naszym jedzeniu.
- Sportowcy powinni uwzględniać węglowodany w swojej diecie z powodu dostarczania energii dla mięśni i mózgu.
- Błonnik to rodzaj węglowodanów, który nie dostarcza nam energii, ale odgrywa istotną rolę w transportowaniu pożywienia przez nasz układ trawienny.
- Warzywa, owoce oraz orzechy i nasiona stanowią doskonałe źródło błonnika.
- Szybko dostępną energię dają nam między innymi cukry proste dostępne w pokarmie.
- Witaminy są naturalnym składnikiem jedzenia o pochodzeniu roślinnym lub zwierzęcym.
- Są nam niezbędne we wszelkich procesach fizjologicznych, od ruchu mięśni czy rozwoju kości po zdrową krew, wzrok…
- Minerały odgrywają dużą rolę w produkcji energii, zdrowiu kości, odporności.
- Wśród minerałów wyróżniamy makroelementy takie jak wapń, fosfor, potas, magnez i sód, których potrzebujemy więcej.
- Natomiast mikroelementy takie jak żelazo, cynk, miedź, chrom, fluor, jod, selen i mangan nieco mniej.
- Przed wysiłkiem fizycznym organizm można nawodnić szklanką wody, słabym naparem z ziół lub nie za mocną herbatą, a w trakcie wodą.
- Dodatkowym źródłem nawodnienia mogą być soki, mleko, zupy.
- Ważne, by wodę pić małymi łyczkami 🙂
Mała ściąga na dni, kiedy nasze dzieci mają intensywniejsze treningi czy zwiększoną ilość godzin wychowania fizycznego w szkole: