Śniadanie
KUSKUS NA
SŁODKO
Składniki
1 szklanka kaszy kuskus
2 szklanki soku jabłkowego
250 g dowolnych owoców
(maliny, truskawki)
20 g rodzynek
orzechy włoskie
migdały
nasiona chia
Wykonanie
Kaszę kuskus wsyp do dużej miski i wymieszaj z rodzynkami. Sok jabłkowy zagotuj i zalej
nim kuskus z rodzynkami. Odstaw i przykryj na 5 minut. Następnie dodaj orzechy, migdały
i nasiona. Wymieszaj wszystko razem. Na górze połóż owoce.
Obiad
RYBA ZE
SZPARAGAMI
Składniki
400 g małych ziemniaków
8 szparagów (przeciętych
w pół)
2 filety z ryby
2 łyżki st. oliwy z oliwek
100 g pomidorków cherry
1 łyżka st. octu jabłkowego
liście bazylii
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wrzuć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i dodaj 1
łyżkę oliwy z oliwek. Piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż zaczną robić się brązowe.
Następnie dodaj szparagi do ziemniaków i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po 15
minutach dodaj pomidorki cherry skropione octem oraz filety z ryby (ułóż je pomiędzy
warzywami). Całość polej pozostałą oliwą z oliwek i wstaw ponownie do piekarnika na
ostatnie 1015
minut, aż ryba będzie gotowa. Po wyjęciu z piekarnika danie dekorujemy
liściami bazylii.
Kolacja
KURCZAK
Z BROKUŁAMI
Składniki
200 g brokułów
200 g piersi z kurczaka
200 g brązowego ryżu
20 g imbiru (drobno pokrojony)
2 ząbki czosnku (pokrojony)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka marynowana
2 łyżki st. oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka st. miodu
1 łyżka st. sosu sojowego
Wykonanie
Brokuł wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez około 4 min. Na głębokiej patelni
rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj imbir, paprykę w proszku, czosnek i cebulę i całość podsmaż
przez około 2 min. Następnie dodaj kurczaka i podsmaż kolejne 2 min. Brokuł odcedź
i wrzuć na patelnię razem z sosem sojowym, miodem, pokrojoną papryką i niewielką ilością
wody pozostałej z gotowania brokułów. Gotuj przez następne kilka minut. Ryż ugotuj
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.