Niedziela

Śniadanie

KUSKUS NA

SŁODKO

Składniki

1 szklanka kaszy kuskus

2 szklanki soku jabłkowego

250 g dowolnych owoców

(maliny, truskawki)

20 g rodzynek

orzechy włoskie

migdały

nasiona chia

Wykonanie

Kaszę kuskus wsyp do dużej miski i wymieszaj z rodzynkami. Sok jabłkowy zagotuj i zalej

nim kuskus z rodzynkami. Odstaw i przykryj na 5 minut. Następnie dodaj orzechy, migdały

i nasiona. Wymieszaj wszystko razem. Na górze połóż owoce.

Obiad

RYBA ZE

SZPARAGAMI

Składniki

400 g małych ziemniaków

8 szparagów (przeciętych

w pół)

2 filety z ryby

2 łyżki st. oliwy z oliwek

100 g pomidorków cherry

1 łyżka st. octu jabłkowego

liście bazylii

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wrzuć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i dodaj 1

łyżkę oliwy z oliwek. Piecz ziemniaki przez około 20 minut, aż zaczną robić się brązowe.

Następnie dodaj szparagi do ziemniaków i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po 15

minutach dodaj pomidorki cherry skropione octem oraz filety z ryby (ułóż je pomiędzy

warzywami). Całość polej pozostałą oliwą z oliwek i wstaw ponownie do piekarnika na

ostatnie 1015

minut, aż ryba będzie gotowa. Po wyjęciu z piekarnika danie dekorujemy

liściami bazylii.

Kolacja

KURCZAK

Z BROKUŁAMI

Składniki

200 g brokułów

200 g piersi z kurczaka

200 g brązowego ryżu

20 g imbiru (drobno pokrojony)

2 ząbki czosnku (pokrojony)

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka marynowana

2 łyżki st. oliwy z oliwek

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka st. miodu

1 łyżka st. sosu sojowego

Wykonanie

Brokuł wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez około 4 min. Na głębokiej patelni

rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj imbir, paprykę w proszku, czosnek i cebulę i całość podsmaż

przez około 2 min. Następnie dodaj kurczaka i podsmaż kolejne 2 min. Brokuł odcedź

i wrzuć na patelnię razem z sosem sojowym, miodem, pokrojoną papryką i niewielką ilością

wody pozostałej z gotowania brokułów. Gotuj przez następne kilka minut. Ryż ugotuj

zgodnie z instrukcją na opakowaniu.