Śniadanie
KANAPKI
Z ŁOSOSIEM
Składniki
4 plastry łososia wędzonego
100 g sera twarogowego
1 łyżka st. śmietany
2 rzodkiewki
sok z limonki
2 kromki chleba razowego
ogórek
sól, pieprz
Wykonanie
Serek twarogowy wrzuć do miski i rozgnieć, dodaj śmietanę oraz pokrojoną drobno
rzodkiewkę. Wciśnij sok z limonki, wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku solą
i pieprzem. Przygotowany twarożek nałóż na kromki chleba razowego. Dodaj plastry
z łososia oraz pokrojony w plastry ogórek.
Obiad
TORTILLA
Z KURCZAKIEM
Składniki
4 gotowe tortille
100 g piersi kurczaka
pomidorki koktajlowe
2 ogórki
100 g czerwonej papryki
sałata lodowa
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
papryka słodka
masło do smażenia
zioła prowansalskie
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp pieprzem, solą i papryką w proszku (dodaj inne
przyprawy, które lubisz). Usmaż przygotowane mięso na niewielkiej ilości masła. Przygotuj
sos czosnkowy – wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz
przyprawami. Tortillę podgrzej na patelni, posmaruj sosem czosnkowym, nałóż mięso
i pokrojone wcześniej warzywa. Całość zawiń.
Kolacja
BRUSCHETTA
POMIDOROWA
Składniki
4 kromki pieczywa pszennego
2 pomidory
czosnek
liście bazylii
oliwa z oliwek
ser mozzarella
sól
pieprz
Wykonanie
Ząbek czosnku rozetnij na pół i natrzyj nim przygotowane kromki pieczywa (z obu stron).
Następnie pieczywo skrop oliwą z oliwek i podpiecz na patelni (z obu stron). Pomidory
pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną drobno bazylię oraz oliwę z oliwek, sól
i pieprz. Całość wymieszaj. Na podpieczone kromki nałóż pomidory, na górze dołóż ser
mozzarella i skrop oliwą z oliwek.