Śniadanie
OWSIANKA
Składniki
50 g płatków owsianych
350 ml mleka
jogurt grecki
miód
owoce (opcjonalnie)
Wykonanie
Wsyp płatki do garnka, wlej mleko, dodaj szczyptę soli. Zagotuj, a następnie trzymaj na
małym ogniu przez 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby nie przypalić
garnka. Podaj na talerzu lub misce, na wierzchu połóż jedną łyżkę jogurtu greckiego i skrop
całość miodem.
Obiad
GULASZ
Z WOŁOWINY
Składniki
300 g wołowiny (pokrojona
w paski)
200 g ryżu basmati
1 cebula (drobno pokrojona)
1 ząbek czosnku (pokrojony)
2 łyżki st. oliwy z oliwek
1 czerwona papryka (pokrojona)
400 g pomidorów krojonych
z puszki
rozmaryn (posiekany)
50 g oliwek
Wykonanie
W dużym rondlu podsmaż cebulę oraz czosnek na oliwie, dopóki nie zmiękną i nie nabiorą
koloru. Następnie dorzuć wołowinę, paprykę, pomidory, rozmaryn i całość zagotuj. Gulasz
duś przez 25 minut dopóki mięso nie będzie dobrze ugotowane (dodajemy wody jeżeli
potrzeba). Po ugotowaniu dodaj oliwki i wymieszaj całość. Podawaj z ryżem.
Kolacja
SAŁATKA
Z GRUSZKĄ
Składniki
200 g liści sałaty masłowej
200 g sera brie
1 duża gruszka
25 g orzechów włoskich
1 łyżka st. miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka masła
sok z pomarańczy
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie
Na suchej patelni upraż orzechy. Odstaw do ostygnięcia i posiekaj na drobniejsze kawałki.
Na tej samej patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną na mniejsze części gruszkę
(oddziel gniazda nasienne). Owoce polej miodem, skrop intensywnie sokiem z pomarańczy
i przytrzymaj jeszcze chwilę na patelni. Pozostałości ze smażenia gruszek przelej do
miseczki. Dopraw oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Ser brie pokrój na mniejsze kawałki.
Na talerzu rozłóż sałatę, ser i gruszki. Polej dressingiem i posyp orzechami.